Rulmanların Demontajı ve Temizliği
Rulmanlar periyodik denetim veya değiştirme amacıyla demonte edilmektedir. Sökülen rulman yeniden kullanılacaksa veya yalnız denetim için sökülmüşse demontaj işleminin de montaj kadar dikkatli yapılması, rulman veya bireysel elemanlara hasar verilmemesi gerekmektedir. Sıkı geçme rulmanların demonte edilmesi özellikle zor olduğundan, tasarım aşamasında rulmanın ileride kolaylıkla demonte edilebilmesi için rulmanı çevreleyen yapıya dikkat edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda demontaj araçlarının tasarımı ve üretimi de önemlidir.
Demontaj yöntemi, prosedürlerin sıralaması ve rulmanın bağlantı koşulları şekiller ve çizimlerde gösterilerek, rulmanların demontajı için tüm olası hazırlıklar yapılmalıdır. Rulman arızasının nedeni araştırılırken, rulmanın yukarıda açıklandığı üzere, demontaj öncesindeki durumunun korunması için dikkatli biçimde ele alınması gerekmektedir. Rulman demontajı sırasında arızanın nedeninin tespiti engelleme potansiyeli bulunduğundan rulmanın çizilmemesine ve gresin silinmemesine ve aynı zamanda toz, kir veya demir tozunun temizlenmemesine dikkat edilmelidir. Gevşek geçmeli bir rulman kolaylıkla demonte edilebilir, ancak rulman sıkı geçmeyle takılmışsa özellikle dikkat edilmelidir.
Belirli bir süre boyunca kullanılan rulmanlar denetim için demonte edildiğinde temizlenmelidir. Öncelikle rulmanı kaplayan eski gresi inceleyin, sonra rulmanı temizleyin ve durumunu kontrol edin. Demonte edilen rulmanlara ön temizlik yapılmalı, sonra son durulama yapılmalıdır. Ön temizlik sırasında, rulmanı döndürmeden toz, kir veya aşındırıcı toz içeren gresi yumuşakça gidermek için fırça kullanımı iyi olacaktır.
Yeni rulmanlar her zaman paketleme öncesinde anti korozyon madde ile kaplanmaktadır. Bu rulmanların, yalnızca anti korozyon maddenin giderilmesi için temizlenmesine gerek yoktur. Rulmanın yüzeyinde yalnızca ince bir anti korozyon madde bulunduğundan, yağlayıcı veya yağlama gresi ile karıştığında dahi aktif maddeyi rulmanda bırakmak zararlı olmayacaktır. Rulmanı yağ, toz veya kire maruz olan bir ortamda temizlemek daha büyük hasar yaratabilir.
Ancak yüksek hızlı operasyonlarda kullanılan küçük rulmanlar veya düşük viskozite ya da buharlı yağlama kullanan rulmanlar için anti korozyon maddenin giderilmesi önerilmektedir. Bu nedenle prensipte rulmanların, incelendiğinde, rulmana toz veya kir yapıştığında veya rulmanı kullanan makinenin rulman rotasyonuna en ufak bir dirençle dahi bozulacak hızda veya hassasiyette çalıştığı durumlarda temizlenmesi gerekmektedir.
Temizlik maddesi olarak genellikle kerosen kullanılmaktadır. Düşük viskoziteli dingil yağı jet spreyle uygulanabilir. Rulmanın toz ve kirden temizlenmesi için basınçlı hava da kullanılabilir. Havanın genellikle yoğunlaşarak ağzın ucunda su damlaları oluşturan nem içermesi nedeniyle, uygulanan hava, nem veya toz ve kir içerebilir. Bu nedenle, basınçlı hava kullanılırken dikkat edilmelidir. Buna ek olarak, rulmanı döndürürken basınçlı hava uygulanması ile temizleme işlemi yuvarlanma yoluna hasar vereceğinden, rulmanın dönmesini engellemek için iç ve dış bileziğin sabitlenmesi gerekmektedir.
Temizlenen rulman muhafaza edilirken tamamen kurulanmalı ve anti korozyon madde ile kaplanmalıdır. Gres uygularken rulmanın her yerine eşit dağılmasını sağlamak için rulmanı döndürün.